Vepsä Ulvilasta

Opetusministeriön pakkolaskut

Opetusministeriön pakkolaskut

 

Opetusministeri Kiurun sekä ministeriö eivät saa toiminnastaan kovinkaan suuria tyylipisteitä. Ministeriö on pohtinut, valmistellut ja esitellyt erilaisia uudiAstuksia ja lakeja kovalla tarmolla. Opetuksen laaja kenttä on pelonsekaisin tuntein odottanut, mitä sieltä mahtaa tulla. Ja on sieltä tullutkin. Esimerkkinä lukion tuntijako seilasi hallinnon rattaissa tavattoman hämmentäen lukioväkeä, opetushallituksen ja ministeriön välinen työnjako on selkeytymätöntä ja väkinäistä, lisäksi me opettajat koemme itsemme irrallisiksi toimijoiksi ilman vaikutusmahdollisuuksia meitä koskeviin päätöksiin.

Esimerkkinä isoista hankkeista, jotka ovat kaatuneet tai kaatumassa omaan mahdottomuuteensa. Ensin oli oppivelvollisuusiän nostaminen, joka oli naulattu kiinni demarien hallituksen keskeisiin tavoitteisiin.  Ulostulon jälkeen oli täysi epätietoisuus tämän lain vaikuttavuudesta saati rahoituksesta. Demarit seisoivat yhteisrintamassa puolueen puheenjohtajan kanssa Kiurun takana. Tuli kuitenkin eteen päivä, jolloin oli pakko tunnustaa, että tämän uudistuksen takana ei ollut käytännössä enää ketään. Asia haudattiin. Järki voitti.

Nyt on vuorossa seuraava opetusministeriön sekasotku – 260 miljoonan euron säästäminen toisen asteen koulutuksesta eli lukioista ja ammatillisesta koulutuksesta. Toisen asteen opiskelijoiden määrä on laskenut Suomessa. On kuitenkin huomattava, että aloituspaikkojen määrää on paikallisesti pienennetty ja toimintaa on tehostettu ja sopeutettu.  Ministeriön lainvalmistelussa ei ole riittävästi kuunneltu asiantuntijoiden, koulujen ja verkostojen osaamista.  Säästötavoitteen kohdentaminen hallintoon oli täysin epärealistinen, koska hallinnon osuus on vain 5-8 % toisen asteen koulutuksen kokonaismenoista.  Lain todellisena tarkoituksena oli tiivistää toisen asteen kouluverkkoa. Suomeksi siis oli tavoitteena karsia toimipisteitä. Ministeri Kiuru kuitenkin julkisuudessa useasti toisti, että lailla ei ole esimerkiksi lukioverkkoon vaikutusta.  OAJ ja  Kuntaliitto oudoksuivat ministerin lausuntoa – rahoituksen voimakas alasajo olisi tarkoittanut hallitsematonta lukioiden lopetusaaltoa.  Toisen asteen ammatillisen koulutuksen osalta toimipisteitä olisi suljettu. Tämä olisi johtanut koulutuksen saatavuuden vaikeutumiseen ja opetuksen keskittymiseen.  Tämäkin laki taitaa jäädä, toivottavasti, seuraavan eduskunnan murheeksi.

On selvää, että toisen asteen koulutuksen järjestäminen Suomessa tulee kohtamaan suuria muutoksia. Paikallisesti asia tiedostetaan ja paikallisesti se pystytään toteuttamaan.  Lainsäädännön tarkoitus on ohjata toimintaa niin, että sillä turvataan lailla tasa-arvoinen, saavutettava ja laadukas koulutus kaikille suomalaisille nuorille. Koulutuksen paikallinen järjestäminen toteutetaan parhaiten paikallisesti valtiolta annetulla resursoinnilla. Tällöin voidaan huomioida seudun koulutustarpeet, osaamisen painopisteet, tulevaisuuden haasteet ja vakiintuneet, hyvät käytänteet.  Suomi vaatii toki laaja-alaista parlamentaarista keskustelua siitä, miten suuret linjat ja painotukset tulee ottaa huomioon opetus- ja kasvatusyössä.  Työelämän muutokset ovat nopeita ja emme edes tiedä, minkälaisia ammattinimikkeitä on tulevaisuuden Suomessa. Digitalisaatio, robotiikka ja niiden tuomat haasteet tulee huomioida jo nyt koulutuksen suunnittelussa. Tärkeintä on kuitenkin edelleen koulussa se, että on riittävä määrä hyvin koulutettuja aikuisia ohjaamassa, tukemassa ja opettamassa oppilaita ja opiskelijoita.

Luuleeko uusi opetusministeri istuessaan virkahuoneessaan, että me opetuksen ammattilaiset odotamme häneltä kymmenen uutta lähestymistapaa paremman koulun aikaansaamiseksi. Emme odota. Odotamme, että meiltäkin kysytään, meitä kuunnellaan ja meihin luotetaan. Olemme valmiina yhdessä tekemään parempaa koulua ja parempaa elämää.  Me osaamme tämän aika hyvin. Uskokaa vain.

 

Kimmo Vepsä
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, rehtori
Kansanedustajaehdokas (kok)

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat