Vepsä Ulvilasta

Opetusministeri jatkaa hämmentämistä

 

 

 

Opetusministerin oudot tulkinnat hämmentävät

 

 - Ei ole hallituksen tehtävä eikä edes mahdollisuus karsia lukioverkkoa, koska päätös lukioiden sijainneista kuuluu kunnille,  sanoo ministeri Kiuru Maaseudun Tulevaisuudelle tämän aamun lehdessä. 

Nykyisin kunta saa itse päättää lukion ylläpidosta. Mutta  opetusministeriö on valmistellut lain toisen asteen koulutuksen järjestämisverkosta. Tulevan lain mukaan kaikki toisen asteen koulutuksen järjestäjät hakevat toimilupaa ensi syksynä ja vuonna 2016 opetusministeriö päättää, mitkä oppilaitoksen luvan saavat ja uusi kouluverkko on voimassa vuonna 2017. Eikö tämä keskeinen päätös olekaan  opetusministerin tiedossa.

Opetusministeri Krista Kiuru kommentoi ministeriönsä asettamaa ammatillisen- ja lukiokoulutuksen rahoituksen  260 miljoonan euron leikkausta 3.11.  YLE:n radiouutisissa. Ministeri vakuutti, että toimenpiteellä haetaan tehokkuutta etenkin hallinnosta ja itse koulutuksen saatavuuteen tällä ei ole mitään vaikutusta.

Kiuru: "Tämä ei ole omalta alueelta pois, vaan niin että jokainen nuori pääsee käymään koulua siellä, missä on ennenkin päästy käymään."

Turun Sanomissa tänään 24.11. ministeri vakuuttaa, että valtiovalta ei aio lakkauttaa pieniä lukioita. Kiurun mukaan lakkautuksen kriteeri on lukion taloudellinen tilanne – ei koko.  Kuitenkin hän toteaa, että lukion osa kokonaissäästöstä on 69 miljoonaa euroa, joka siis kohdistuisi ainoastaan hallintoon.  

Tällä hetkellä lukioiden hallinto on hyvin kevyesti johdettu. Useimmissa kouluissa käytännön asioita hoitaa rehtori ja koulusihteeri sekä joskus lisäksi apulaisrehtori muutamalla viikkotunnilla. On vaikea kuvitella, miten tästä voidaan enää karsia. Myös ammatillisen koulutuksen osalta hallinnon osuus on hyvin pieni – alle 5 % kokonaismenoista. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen menot olivat vuonna 2012 yhteensä 2,5 miljardia euroa ja hallinnon osuus vajaa 80 miljoonaa euroa (Tilastokeskus 2014).

Poliittiseen uskottavuuteen liittyy olennaisesti asioiden avoimuus ja niistä tiedottaminen niin kuin asiat todellisuudessa ovat.

Tässäkin olisi hyvä kertoa asiat ymmärrettävästi.  Tällä toimenpiteellä halutaan oikeasti lopettaa pienet maaseutulukiot, tiivistää isojen kaupunkien lukioverkkoja sekä yhdistää ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja vähentää opetuspaikkoja.  Satakunnassa tämä tarkoittanee ajatusta Sataedun ja Winnovan yhdistämisestä.  

Mielestäni on helpompaa keskustella kun tiedetään mistä keskustellaan.

 

Kimmo Vepsä (kok)

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Ulvila

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat